mazowieckie
Dwóch zdolnych kulinarnie braci po kilku latach budowania swoich odrębnych doświadczeń, spotkali się ponownie, by razem pracować jako duet Szefów Kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360°. Mowa tu oczywiście o Jakubie i Michale Budnik.
Część wie, a część zapewne nie (dlatego śpieszymy z informacją), że bracia Budnik w Mazurkasie nie są nowi. Swoją historię z tą firmą rozpoczęli we wrześniu 2015 roku. 1 maja 2016 r. Jakub Budnik objął stanowisko Szefa Kreatywnego. Michał z kolei 1 października 2016 r. objął stanowisko Sous Chefa.
Jesienią 2016 roku postanowili jednak rozpocząć swoje nowe kulinarne wyzwanie i współtworzyć Stixx Bar & Grill, czyli jeden z najlepszych steak house’ów w całej Warszawie. Obróbka i przyrządzanie mięs (zwłaszcza wołowiny) nie ma więc już nich tajemnic.
Bracia Budnik mogą być kojarzeni przez większą społeczność dzięki występowaniu regularnie w programie Pytanie na Śniadanie.
Każdy z bliźniaków może pochwalić się wieloma ciekawymi doświadczeniami i sukcesami. Razem zaczynali jako praktykanci w hotelu Le Regina w Warszawie. Ich pierwszą kulinarną pracą zawodową była przygoda w Centrum Wina Wine Bar - uczyli się gotować pod skrzydłami Josepha Seeletso.
Do doświadczeń Jakuba można dopisać praktykę pod okiem Daniela Hebeta w restauracji Le Jardin du Quai we Francji, pracę w restauracji Smaki Warszawy, staż w Tours pod okiem takich szefów kuchni, jak Bernard Charret i Julien Perrodin. Wygrał ogólnopolski konkurs związany z gęsiną.
W CV Michała z kolei znajdziemy pracę w Joseph’s Wine & Food jako zastępca szefa kuchni, w Duchnicka Wine&Food jako szef kuchni. Wraz z młodzieżową reprezentacją Polski w 2012 r. zdobył brązowy medal w kategorii restauracja w czasie Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie. Brał też udział w prestiżowym konkursie młodych talentów L’Art de la cuisine Martell.
Warto podkreślić, że praca w Mazurkasie bliźniaków Budnik nie będzie ich pierwszym wspólnym "szefowaniem". Jako Szefowie Kuchni wspólnie pracowali w restauracji Hoża by Mondovino, dla której zdobyli prestiżowe odznaczenie dwóch czapek od przewodnika Gault & Millau.
Bracia Michał i Jakub Budnik w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360° będą budować nową strategię, opracowywać przepisy na oryginalne i niecodzienne potrawy. Będą też czuwać nad organizacją bieżącej pracy przy kuchni i zarządzać personelem.
Bracia Budnik zapraszają do organizacji konferencji w Hotelu Mazurkas lub imprez okolicznościowych na terenie całej Polski z Mazurkas Catering 360°, a także do restauracji George Sand w Ożarowie Mazowieckim.
Zachęcamy też do zajrzenia na stronę www.meetingplanner.pl, gdzie znajdziecie wywiad Dyrektor Generalną MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360° Anetą Klepacką-Kołbuk oraz Braćmi Budnik.
Przy okazji też Zarząd i Zespół Mazurkasa chce bardzo podziękować Mariuszowi Pietrzakowi, który rezygnuje ze stanowiska Szefa Kuchni. Pan Mariusz ma na koncie bardzo ciekawe doświadczenia, m.in. przygotowanie i realizację kompleksowej obsługi gastronomicznej Szczytu NATO 2016 na Stadionie Narodowym w Warszawie i kolacji dla ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich NATO w Teatrze Wielkim oraz wybranych wydarzeń w czasie 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, która odbyła się w Krakowie w 2017 r.
Panu Mariuszowi życzymy kolejnych sukcesów w nowym miejscu, a braciom Budnik powodzenia i ciekawych wyzwań!
INFORMACJA PRASOWA
Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]
Agata
Event Concierge
Szukasz obiektu na wydarzenie?
Pomożemy bezpłatnie znaleźć idealne miejsce :) Napisz na [email protected] lub skorzystaj z formularza.
Chcę wysłać formularz