śląskie
Wystarczy dosłownie „liznąć” tematyki, by stać się smakoszem dań z Prowansji, Burgundii czy Alzacji i „zarazić się” wirusem wykwintnych fuzji, tworzonych od stuleci w kraju nad Sekwaną. W ubiegłym roku Minister Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego Francji ogłosił pierwszą edycję Gout de France – światowego święta kuchni francuskiej, które po jednej tylko odsłonie osiągnęło w 2016 roku zasięg pięciu kontynentów. Udział w tym niezwykłym kulinarnym performansie weźmie 1000 kucharzy na całym świecie, a Polska reprezentowana jest przez najliczniejszą – zaraz po Francji – grupę 94 lokali gastronomicznych.
Już 21 marca ponad tysiąc restauracji na pięciu kontynentach otworzy swoje drzwi dla gości spragnionych dobrego wina i kuchni francuskiej. Spotkania w wielu miejscach traktowane są jak prawdziwe święto, a szefowie kuchni starannie dopracowali menu bazujące na klasycznych produktach spod znaku francuskiej flagi. W tym roku tematem przewodnim jest kuchnia ekologiczna, tworzona z dbałością o środowisko naturalne i przyszłość naszej planety. To piękne przesłanie wzbudziło ogromne zainteresowanie świata kulinarnego na całym świecie i okazało się nośnym, gorącym tematem – nie tylko dla kucharzy, lecz także dla mediów i całych rzeszy świadomych konsumentów.
Aby lepiej poczuć klimat tego wydarzenia, wybraliśmy się na wywiad do jednej ze śląskich restauracji, która po raz pierwszy bierze udział w tym wydarzeniu. Szef kuchni restauracji The Piano odpowiedział nam na następujące pytania:
Co musi zrobić szef kuchni, żeby wziąć udział w Gout de France? Czy udział w tym wydarzeniu wiąże się z jakimiś kosztami dla restauracji? Jakie są kryteria przy konstruowaniu menu? Dlaczego zdecydował się na udział?
Restauracja The Piano znalazła się w ubiegłym roku na liście restauracji wyróżnionych w Żółtym Przewodniku Gault & Millau i w związku z tym wyróżnieniem zostaliśmy zaproszeni do udziału w przedsięwzięciu 21 marca. Zaproszenie otrzymują restauracje, które posiadają pewną renomę i budzą zainteresowanie opiniotwórczych środowisk. Gault & Millau objął patronatem event Gout de France, stąd zaproszenie dla nas.Restauratorzy nie ponoszą żadnych kosztów w związku z rejestracją. Należało jedynie przygotować odpowiednie menu, inspirowane kuchnią francuską, dobrać do niego wino i sery i wysłać zgłoszenie wraz z podstawowymi danymi o restauracji i szefie kuchni. To wszystko. Postępując według ustalonego schematu, przygotowaliśmy kir na aperitif, na przystawkę podamy tatar z polędwicy wołowej, jako pierwsze danie główne zaserwujemy morskiego okonia, pierwszym zaproponowanym deserem będzie klasyczny crème brulle. Do tego zaprezentujemy kilka rodzajów francuskiego wina. Po pierwszej degustacji zaprosimy gości na koncert, a w drugim secie proponujemy deskę francuskich serów, polędwicę cielęcą oraz kulę czekoladową. Szczegółowe menu można znaleźć na stronach internetowych ambasady Francji oraz na naszym facebooku i na stronie www.thepiano.eu. Menu degustacyjne nie jest tanie, ponieważ jego koszt to 190 zł za osobę, jednak zważywszy na jakość serwowanych potraw oraz doskonałe wino, cena z pewnością jest adekwatna do poziomu imprezy. Zapraszam serdecznie do The Piano w Bytomiu, mamy jeszcze wolne stoliki. Uważam, że tego rodzaju międzynarodowe imprezy, zrzeszające kucharzy z różnych zakątków świata, mogą być dla nich wspaniałą okazją do poznania kolejnych tajników kuchni francuskiej, a dla gości – doskonałym pretekstem do dobrej zabawy i wykwintnej uczty. Nadrzędnym celem jest zwrócenie uwagi na środowisko naturalne, które – mimo coraz większej świadomości zagrożeń – nadal jest brutalnie i bezsensownie degradowane. Uważam, że Gout de France daje szansę, by rzucić ostre światło na to, na jakich plantacjach rosną winogrona, w jakich warunkach hoduje się łososie i co z tego wynika dla przyrody i człowieka. Bądźmy dociekliwymi i wybrednymi konsumentami i przyglądajmy się producentom żywności. Kupujmy i jedzmy świadomie. Nie marnujmy jedzenia i dbajmy o środowisko naturalne. Mam nadzieję, że to przesłanie prawdziwie poruszy serca uczestników Gout de france na całym świecie.
W The Piano – oprócz uczty dla podniebienia – będzie można skosztować piosenki francuskiej w wykonaniu Moniki Węgiel oraz zespołu Ostatni w Raju i obejrzeć wystawę zdjęć Paryża autorstwa Joanny Lemańskiej.
INFORMACJA PRASOWA
Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]
Agata
Event Concierge
Szukasz obiektu na wydarzenie?
Pomożemy bezpłatnie znaleźć idealne miejsce :) Napisz na [email protected] lub skorzystaj z formularza.
Chcę wysłać formularz