Menu bez glutenu na Targach Regionalia

Menu bez glutenu oraz żywność bezglutenowa – to temat prelekcji organizowanej pierwszego dnia Targów Produktów Regionalnych Regionalia, które odbędą się 19-21 kwietnia w warszawskim centrum MT Polska. Konferencja kierowana jest do osób będących na diecie bezglutenowej, a także do hoteli i restauracji, które do swojego menu chcą wprowadzić produkty niezawierające glutenu. Spotkanie będzie też okazją, by porozmawiać na temat problemów ze znalezieniem miejsc oferujących posiłki dla osób z nietolerancją glutenu i zachęcić przedstawicieli branży do zwrócenia uwagi na takie zapotrzebowanie. Prelekcję poprowadzi ekspert z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Coraz więcej osób w Polsce, głównie ze względów zdrowotnych, ze swojego jadłospisu musi wykluczyć gluten. Taka dieta jest bardzo rygorystyczna i często wiąże się z reorganizacją posiłków. Dodatkowym problemem jest też spore ograniczenie w możliwości stołowania się poza domem, bo wciąż niewiele lokali serwuje potrawy dostosowane do potrzeb osób na diecie bezglutenowej. Więcej o tych kwestiach będzie można dowiedzieć się na specjalnej prelekcji organizowanej podczas Targów Regionalia. Ponadto, uczestnicy imprezy przez trzy dni będą mogli zapoznać się z tu ofertą zdrowej żywności i lokalnych przysmaków, a także delektować się wyjątkowym smakiem takich produktów dzięki licznym degustacjom - mówi Bartosz Sosnowski, prezes firmy MT Polska, organizującej Targi Regionalia.

O menu bez glutenu
Podczas prelekcji „Menu bez glutenu oraz żywność bezglutenowa” omówione zostaną założenia programu informacyjno-edukacyjnego, który ma za zadanie zachęcenie restauratorów do przystosowania swoich dań do potrzeb konsumentów na diecie bezglutenowej i stworzenie bazy miejsc oferujących tego typu posiłki. Spotkanie będzie też okazją, by porównać, jak pod tym kątem na tle innych krajów europejskich kształtuje się sytuacja w Polsce. Ponadto, prelekcja ma na celu zwrócenie uwagi na sposób oznaczania bezglutenowych artykułów spożywczych i pokazanie jak ważne jest, by również producenci żywności brali pod uwagę potrzeby osób nietolerujących glutenu.

Zdrowe produkty i regionalne smaki
Na uczestników Targów Regionalia, obok części merytorycznej, będzie czekać pełen przegląd ekologicznej żywności i lokalnych specjałów wytwarzanych w oparciu o tradycyjne receptury. W ofercie znajdą się regionalne produkty z Polski i zagranicy, miody i wyroby mleczarskie, a także wina regionalne. Na stoiskach nie zabraknie też wyrobów rzemieślniczych, z drewna, ręcznie robionej biżuterii i mody inspirowanej folklorem. Dodatkowo po raz pierwszy w ramach tegorocznej edycji imprezy odbędzie się Święto Piw Regionalnych. Będzie to okazja dla lokalnych browarów by zaprezentować oryginalne smaki złocistych trunków.

II Targi Regionalia odbywają się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisława Kalemby, Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wydarzenie organizowane jest w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie razem z XVIII Targami Turystyki i Wypoczynku LATO i stanowiącymi ich integralną część pierwszymi Targami Agroturystyka, które dedykowane są wypoczynkowi na łonie natury.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.targiregionalia.pl.

INFORMACJA PRASOWA

Notatki prasowe

Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]

Mogą Cię zainteresować

Zapraszamy na 6. edycję Forum Horeca Idea EVOLVING 2024 w Krakowie!
Zapraszamy na 6. edycję Forum Horeca Idea EVOLVING 2024 w Krakowie!

...

Hotel 5-gwiazdkowy w Warszawie - Hotel Warszawa z nowoczesnymi salami konferencyjnymi!
Hotel 5-gwiazdkowy w Warszawie - Hotel Warszawa z nowoczesnymi salami konferencyjnymi!

Hotel Warszawa to miejsce, które łączy w sobie bogatą historię z nowoczesnym luksusem. Dzięki starannie przemyślanej ofercie konferencyjnej, wysokiej klasy zapleczu gastronomicznemu oraz komfortowym warunkom zakwaterowania, jest idealnym wyborem dla organizatorów wydarzeń.

Hotel 5-gwiazdkowy w Sopocie - Hotel Testa Sopot z nowoczesnymi salami konferencyjnymi
Hotel 5-gwiazdkowy w Sopocie - Hotel Testa Sopot z nowoczesnymi salami konferencyjnymi

Luksusowy Hotel Testa w Sopocie oferuje idealne warunki do organizacji konferencji i spotkań biznesowych, łącząc nowoczesne wnętrza, znakomitą kuchnię, oraz rozbudowaną strefę Wellness & SPA, zaledwie 55 kroków od pięknej plaży.

Hotel 5-gwiazdkowy w Szklarskiej Porębie - poznaj idealne miejsce na konferencje, czyli Platinum Mountain Hotel & SPA!
Hotel 5-gwiazdkowy w Szklarskiej Porębie - poznaj idealne miejsce na konferencje, czyli Platinum Mountain Hotel & SPA!

Odkryj Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie - luksusowy kompleks z nowoczesnym centrum konferencyjnym, strefą wellness oraz trzema restauracjami a' la carte. Idealne miejsce na konferencje, szkolenia i relaksujące wyjazdy biznesowe w otoczeniu Karkonoszy i Gór Izerskich.

Hotel 5-gwiazdkowy w województwie mazowieckim - Manor House SPA z eleganckimi salami konferencyjnymi
Hotel 5-gwiazdkowy w województwie mazowieckim - Manor House SPA z eleganckimi salami konferencyjnymi

Manor House SPA to miejsce, gdzie każdy detal jest starannie przemyślany, aby zapewnić gościom niezapomniane doświadczenia. Dzięki szerokiej ofercie rekreacyjno-zdrowotnej, nowoczesnemu zapleczu konferencyjnemu oraz luksusowym warunkom noclegowym, jest to idealne miejsce na organizację konferencji, szkoleń, spotkań biznesowych czy eventów firmowych.

Archiwum

Agata
Event Concierge

Szukasz obiektu na wydarzenie?

Pomożemy bezpłatnie znaleźć idealne miejsce :) Napisz na [email protected] lub skorzystaj z formularza.

Chcę wysłać formularz