Odmieniony Hotel Campanile Katowice i warsztaty kulinarne z Pan Rączka gotuje

Odmieniony Hotel Campanile Katowice i warsztaty kulinarne z Pan Rączka gotuje

Hotel Campanile Katowice w tym roku skończył okrągłe 20 lat. Z tej okazji śląski obiekt zorganizował event, który miał na celu nie tylko świętowanie okrągłego jubileuszu, ale również oficjalne pokazanie nowych, wyremontowanych wnętrz. Nie mogło i nas tam zabraknąć.

20 marca, czyli w pierwszy dzień astronomicznej wiosny, w jednym miejscu spotkali się przedstawiciele lokalnych mediów, serwisów branżowych, sportowcy, właściciele katowickiego hotelu i osoby bezpośrednio lub pośrednio związane z siecią Campanile. Data spotkania nie była przypadkowa. Oficjalna prezentacja nowych odświeżonych wnętrz hotelu w dzień, w którym wszystko rodzi się do nowego życia? Nie można było sobie wymarzyć chyba lepszej daty. Pogoda tego dnia również nie zawiodła. Cudowne promienie słoneczne wpadały przez okna nowej Restauracji Pleasure, w której rozpoczął i skończył się cały event.


Oryginalna Restauracja i Bar Pleasure

Restauracja Pleasure zachwyca gości od progu. Na ścianach i suficie dominują szarości, które przełamano kolorowymi akcentami w postaci krzeseł, książek na półkach i innych interesujących dodatków. Na nas szczególne wrażenie zrobiła ściana z zawieszonymi lampami, które imitowały używane zwykle w studiach fotograficznych parasole rozpraszające światło. Przestrzeń restauracyjna zyskała na nowoczesności i świeżości.



Głównym elementem nowej restauracji jest imponujący bar, przy którym można zarówno napić się świeżo parzonej kawy, jak i kolorowego drinka przygotowywanego przez zdolnego barmana. W tym miejscu przed remontem znajdował się bufet zimny i ciepły oraz grill. Od samego rana kucharze przygotowywali potrawy, żeby bufety nigdy nie stały puste. Na środku sali kucharz na grillu przygotowywał różne mięsa na oczach gości.



Co zjemy w Restauracji Pleasure?

Przede wszystkim smaczne dania kuchni śląskiej, bowiem Szefem Kuchni jest Ślązak. W Hotelu Campanile Katowice zjeść można tradycyjne potrawy śląskie, jak i dania w lżejszej odsłonie. Restauracja serwuje również dania kuchni polskiej i międzynarodowej, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie.



Jeszcze większy komfort w pokojach Hotelu Campanile Katowice

Oprócz restauracji całkowicie odświeżone zostały również pokoje. Kiedyś królował w nich styl prowansalski (dużo pomarańczy i drewna), bowiem Campanile to francuska sieć. Teraz pokoje otrzymały nowe życie i zyskały na świeżości oraz funkcjonalności. Designerskie pokoje z wieloma udogodnieniami z pewnością spodobają się zarówno nowym gościom, jak i stałym klientom hotelu.


W hotelowych łazienkach również trochę się pozmieniało. W większości zamontowano kabiny prysznicowe. Tylko w niektórych pozostawiono jeszcze wanny, jako symbol przeszłości. O przeszłości przypominają również czarno-białe fotografie rozlokowane na korytarzach, w recepcji i restauracji. Można na nich zobaczyć, jak wyglądały pokoje i inne części hotelu przed renowacją.



Warsztaty z Pan Rączka gotuje

20 marca w katowickim Hotelu Campanile uczestnicy spotkania mieli również okazję wysłuchać o 20-letniej historii tego miejsca i spróbować jubileuszowego tortu. Zgromadzeni goście mogli także wziąć udział w warsztatach kulinarnych, których tematem przewodnim była kuchnia śląska w lżejszej odsłonie. Nie mogliśmy sobie darować tej przyjemności i my również wzięliśmy udział w warsztatach, które prowadził znany nie tylko na Śląsku Remigiusz Rączka (Pan Rączka gotuje).



Uczestników podzielono na trzy drużyny. Każda z nich otrzymała zadania do zrealizowania. Nasza reprezentantka znalazła się w drużynie, która miała przygotować przystawkę, czyli w tym przypadku kanapki z krupniokiem i kanapki z hekele, czyli śląską sałatką śledziową. Gotowała m.in. z zawodnikami drużyny GKS Katowice (piłkarzem Jakubem Wawrzyniakiem, piłkarką Karoliną Koch i siatkarzem Dawidem Ogórkiem) oraz pod okiem przesympatycznego Pana Rączki.




Inne drużyny musiały zmierzyć się z przygotowaniem żurku, karminadli i ciapkapusty (pańczkrałtu). Każde z tych dań wyróżniało się czymś szczególnym na tyle, że kosztujący je rodowici Ślązacy byli zaskoczeni, jak inny i ciekawy smak można uzyskać, zmieniając delikatnie recepturę tradycyjnych śląskich dań.




Na końcu odbyło się głosowanie, które z dań smakowało gościom najbardziej. Wygrane danie wejdzie od maja do stałego menu Restauracji Pleasure w Hotelu Campanile Katowice. Na pożegnanie uczestnicy spotkania dostali pamiątkowe gadżety z logiem sieci Campanile. Znalazły się tam również parasole, które tego pięknego wiosennego dnia przydały się jedynie do ochrony przeciwsłonecznej.



Podczas eventu panowała bardzo miła atmosfera, na którą z pewnością miały wpływ nowe designerskie wnętrza hotelu, uśmiechnięci ludzie, piękna pogoda, pełne pyszności brzuchy i... bąbelki serwowanego w kieliszkach Prosecco.

Dziękujemy organizatorom za zaproszenie nas na to niezwykłe wydarzenie. Przy okazji śląskich wojaży na pewno zatrzymamy się w Hotelu Campanile Katowice - jeśli nie na noc, to przynajmniej na obiad, żeby spróbować śląskiej kuchni w lżejszej odsłonie i dowiedzieć się, czy danie przygotowywane przez nas weszło na stałe do menu restauracji.

Notatki prasowe

Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]

Mogą Cię zainteresować

Hotel 5-gwiazdkowy w Sopocie - Hotel Testa Sopot z nowoczesnymi salami konferencyjnymi
Hotel 5-gwiazdkowy w Sopocie - Hotel Testa Sopot z nowoczesnymi salami konferencyjnymi

Luksusowy Hotel Testa w Sopocie oferuje idealne warunki do organizacji konferencji i spotkań biznesowych, łącząc nowoczesne wnętrza, znakomitą kuchnię, oraz rozbudowaną strefę Wellness & SPA, zaledwie 55 kroków od pięknej plaży.

Hotel 5-gwiazdkowy w Szklarskiej Porębie - poznaj idealne miejsce na konferencje, czyli Platinum Mountain Hotel & SPA!
Hotel 5-gwiazdkowy w Szklarskiej Porębie - poznaj idealne miejsce na konferencje, czyli Platinum Mountain Hotel & SPA!

Odkryj Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie - luksusowy kompleks z nowoczesnym centrum konferencyjnym, strefą wellness oraz trzema restauracjami a' la carte. Idealne miejsce na konferencje, szkolenia i relaksujące wyjazdy biznesowe w otoczeniu Karkonoszy i Gór Izerskich.

Hotel 5-gwiazdkowy w województwie mazowieckim - Manor House SPA z eleganckimi salami konferencyjnymi
Hotel 5-gwiazdkowy w województwie mazowieckim - Manor House SPA z eleganckimi salami konferencyjnymi

Manor House SPA to miejsce, gdzie każdy detal jest starannie przemyślany, aby zapewnić gościom niezapomniane doświadczenia. Dzięki szerokiej ofercie rekreacyjno-zdrowotnej, nowoczesnemu zapleczu konferencyjnemu oraz luksusowym warunkom noclegowym, jest to idealne miejsce na organizację konferencji, szkoleń, spotkań biznesowych czy eventów firmowych.

W październiku powraca Konferencja Event Biznes — „Nowe Horyzonty”
W październiku powraca Konferencja Event Biznes — „Nowe Horyzonty”

Po dłuższej przerwie spowodowanej pandemią w nowej formie powraca Konferencja Event Biznes, która w tym roku odbędzie się pod nazwą „Nowe Horyzonty” w Warszawie 28 października!

Hotel SPA w Świeradowie-Zdroju - Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort i jego nowoczesne zaplecze konferencyjne!
Hotel SPA w Świeradowie-Zdroju - Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort i jego nowoczesne zaplecze konferencyjne!

Hotel Cottonina to miejsce, które łączy profesjonalizm z gościnnością, oferując kompleksowe usługi dla biznesu w pięknej, naturalnej scenerii. Dzięki szerokiej ofercie usług dodatkowych oraz wyjątkowej atmosferze, Hotel Cottonina stanowi idealne miejsce do organizacji wszelkiego rodzaju wydarzeń biznesowych.

Archiwum

Agata
Event Concierge

Szukasz obiektu na wydarzenie?

Pomożemy bezpłatnie znaleźć idealne miejsce :) Napisz na [email protected] lub skorzystaj z formularza.

Chcę wysłać formularz