Gout de France – światowe święto kuchni francuskiej

Gout de France – światowe święto kuchni francuskiej

Wystarczy dosłownie „liznąć” tematyki, by stać się smakoszem dań z Prowansji, Burgundii czy Alzacji i „zarazić się” wirusem wykwintnych fuzji, tworzonych od stuleci w kraju nad Sekwaną. W ubiegłym roku Minister Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego Francji ogłosił pierwszą edycję Gout de France – światowego święta kuchni francuskiej, które po jednej tylko odsłonie osiągnęło w 2016 roku zasięg pięciu kontynentów. Udział w tym niezwykłym kulinarnym performansie weźmie 1000 kucharzy na całym świecie, a Polska reprezentowana jest przez najliczniejszą – zaraz po Francji – grupę 94 lokali gastronomicznych.

Już 21 marca ponad tysiąc restauracji na pięciu kontynentach otworzy swoje drzwi dla gości spragnionych dobrego wina i kuchni francuskiej. Spotkania w wielu miejscach traktowane są jak prawdziwe święto, a szefowie kuchni starannie dopracowali menu bazujące na klasycznych produktach spod znaku francuskiej flagi. W tym roku tematem przewodnim jest kuchnia ekologiczna, tworzona z dbałością o środowisko naturalne i przyszłość naszej planety. To piękne przesłanie wzbudziło ogromne zainteresowanie świata kulinarnego na całym świecie i okazało się nośnym, gorącym tematem – nie tylko dla kucharzy, lecz także dla mediów i całych rzeszy świadomych konsumentów.

Aby lepiej poczuć klimat tego wydarzenia, wybraliśmy się na wywiad do jednej ze śląskich restauracji, która po raz pierwszy bierze udział w tym wydarzeniu. Szef kuchni restauracji The Piano odpowiedział nam na następujące pytania:

Co musi zrobić szef kuchni, żeby wziąć udział w Gout de France? Czy udział w tym wydarzeniu wiąże się z jakimiś kosztami dla restauracji? Jakie są kryteria przy konstruowaniu menu? Dlaczego zdecydował się na udział?

Restauracja The Piano znalazła się w ubiegłym roku na liście restauracji wyróżnionych w Żółtym Przewodniku Gault & Millau i w związku z tym wyróżnieniem zostaliśmy zaproszeni do udziału w przedsięwzięciu 21 marca. Zaproszenie otrzymują restauracje, które posiadają pewną renomę i budzą zainteresowanie opiniotwórczych środowisk. Gault & Millau objął patronatem event Gout de France, stąd zaproszenie dla nas.Restauratorzy nie ponoszą żadnych kosztów w związku z rejestracją. Należało jedynie przygotować odpowiednie menu, inspirowane kuchnią francuską, dobrać do niego wino i sery i wysłać zgłoszenie wraz z podstawowymi danymi o restauracji i szefie kuchni. To wszystko. Postępując według ustalonego schematu, przygotowaliśmy kir na aperitif, na przystawkę podamy tatar z polędwicy wołowej, jako pierwsze danie główne zaserwujemy morskiego okonia, pierwszym zaproponowanym deserem będzie klasyczny crème brulle. Do tego zaprezentujemy kilka rodzajów francuskiego wina. Po pierwszej degustacji zaprosimy gości na koncert, a w drugim secie proponujemy deskę francuskich serów, polędwicę cielęcą oraz kulę czekoladową. Szczegółowe menu można znaleźć na stronach internetowych ambasady Francji oraz na naszym facebooku i na stronie www.thepiano.eu. Menu degustacyjne nie jest tanie, ponieważ jego koszt to 190 zł za osobę, jednak zważywszy na jakość serwowanych potraw oraz doskonałe wino, cena z pewnością jest adekwatna do poziomu imprezy. Zapraszam serdecznie do The Piano w Bytomiu, mamy jeszcze wolne stoliki. Uważam, że tego rodzaju międzynarodowe imprezy, zrzeszające kucharzy z różnych zakątków świata, mogą być dla nich wspaniałą okazją do poznania kolejnych tajników kuchni francuskiej, a dla gości – doskonałym pretekstem do dobrej zabawy i wykwintnej uczty. Nadrzędnym celem jest zwrócenie uwagi na środowisko naturalne, które – mimo coraz większej świadomości zagrożeń – nadal jest brutalnie i bezsensownie degradowane. Uważam, że Gout de France daje szansę, by rzucić ostre światło na to, na jakich plantacjach rosną winogrona, w jakich warunkach hoduje się łososie i co z tego wynika dla przyrody i człowieka. Bądźmy dociekliwymi i wybrednymi konsumentami i przyglądajmy się producentom żywności. Kupujmy i jedzmy świadomie. Nie marnujmy jedzenia i dbajmy o środowisko naturalne. Mam nadzieję, że to przesłanie prawdziwie poruszy serca uczestników Gout de france na całym świecie.

W The Piano – oprócz uczty dla podniebienia – będzie można skosztować piosenki francuskiej w wykonaniu Moniki Węgiel oraz zespołu Ostatni w Raju i obejrzeć wystawę zdjęć Paryża autorstwa Joanny Lemańskiej.


INFORMACJA PRASOWA












Notatki prasowe

Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]

Mogą Cię zainteresować

Hotel 5-gwiazdkowy w Sopocie - Hotel Testa Sopot z nowoczesnymi salami konferencyjnymi
Hotel 5-gwiazdkowy w Sopocie - Hotel Testa Sopot z nowoczesnymi salami konferencyjnymi

Luksusowy Hotel Testa w Sopocie oferuje idealne warunki do organizacji konferencji i spotkań biznesowych, łącząc nowoczesne wnętrza, znakomitą kuchnię, oraz rozbudowaną strefę Wellness & SPA, zaledwie 55 kroków od pięknej plaży.

Hotel 5-gwiazdkowy w Szklarskiej Porębie - poznaj idealne miejsce na konferencje, czyli Platinum Mountain Hotel & SPA!
Hotel 5-gwiazdkowy w Szklarskiej Porębie - poznaj idealne miejsce na konferencje, czyli Platinum Mountain Hotel & SPA!

Odkryj Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie - luksusowy kompleks z nowoczesnym centrum konferencyjnym, strefą wellness oraz trzema restauracjami a' la carte. Idealne miejsce na konferencje, szkolenia i relaksujące wyjazdy biznesowe w otoczeniu Karkonoszy i Gór Izerskich.

Hotel 5-gwiazdkowy w województwie mazowieckim - Manor House SPA z eleganckimi salami konferencyjnymi
Hotel 5-gwiazdkowy w województwie mazowieckim - Manor House SPA z eleganckimi salami konferencyjnymi

Manor House SPA to miejsce, gdzie każdy detal jest starannie przemyślany, aby zapewnić gościom niezapomniane doświadczenia. Dzięki szerokiej ofercie rekreacyjno-zdrowotnej, nowoczesnemu zapleczu konferencyjnemu oraz luksusowym warunkom noclegowym, jest to idealne miejsce na organizację konferencji, szkoleń, spotkań biznesowych czy eventów firmowych.

W październiku powraca Konferencja Event Biznes — „Nowe Horyzonty”
W październiku powraca Konferencja Event Biznes — „Nowe Horyzonty”

Po dłuższej przerwie spowodowanej pandemią w nowej formie powraca Konferencja Event Biznes, która w tym roku odbędzie się pod nazwą „Nowe Horyzonty” w Warszawie 28 października!

Hotel SPA w Świeradowie-Zdroju - Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort i jego nowoczesne zaplecze konferencyjne!
Hotel SPA w Świeradowie-Zdroju - Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort i jego nowoczesne zaplecze konferencyjne!

Hotel Cottonina to miejsce, które łączy profesjonalizm z gościnnością, oferując kompleksowe usługi dla biznesu w pięknej, naturalnej scenerii. Dzięki szerokiej ofercie usług dodatkowych oraz wyjątkowej atmosferze, Hotel Cottonina stanowi idealne miejsce do organizacji wszelkiego rodzaju wydarzeń biznesowych.

Archiwum

Agata
Event Concierge

Szukasz obiektu na wydarzenie?

Pomożemy bezpłatnie znaleźć idealne miejsce :) Napisz na [email protected] lub skorzystaj z formularza.

Chcę wysłać formularz