Surf & Turf - gorący duet owoców morza i doskonałych mięs w Radisson Blu Hotel Kraków

Co zrobić by ostatnim tygodniom polskiej zimy dodać nieco gorącego śródziemnomorskiego słońca? Odpowiedź znajduje się w kuchni... a dokładniej w coraz bardziej u nas lubianych daniach Surf&Turf. W marcu szczególnie poleca je Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie.

Kuchnia określana jako Sufr&Turf najbardziej ceniona jest w USA na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego. Lubiana jest wśród rozmiłowanych w owocach morza mieszkańców basenu Morza Śródziemnego oraz na Wyspach Brytyjskich – głownie w Irlandii.

A co wiemy o niej w Polsce?

„Surf” to owoce morza, frutti di mare – coraz bardziej u nas modne i popularne. Często serwowane są na wystawnych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. „Turf” to wybór delikatnych, doskonale przyrządzonych mięs różnego rodzaju. Najbardziej klasyczną potrawą Surf&Turf jest iście królewskie danie, łączące na jednym talerzu stek z krabem lub homarem. Jednak kuchnia ta jest bardzo różnorodna i nie musi być zarezerwowana wyłącznie dla smakoszy z tak zasobnym portfelem.
Dania Surf&Turf często wybierane są na ekskluzywne przyjęcia oraz jako przekąski na różne okazje. Owoce morza używane do przygotowania dań Surf&Turf to często silne afrodyzjaki – kuchnia ta nadaje się więc na romantyczne spotkania i kolacje we dwoje. Popularne są dania Surf&Turf, do których wykorzystuje się przysmaki różnych kuchni świata rozmiłowanych w rybach i owocach morza – tajskiej, greckiej, włoskiej, chińskiej, indyjskiej.

Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie, dania znane jako Surf&Turf poleca od lat. Dlaczego? „Nasza kuchnia Surf&Turf jest tak smaczna ze względu na sposób jej serwowania – w formie bufetu. Każdy może tutaj łączyć różne rodzaje mięs, ryb i owoców morza według własnego uznania - nawet po wielu wizytach nie ma u nas miejsca na kulinarną monotonię!” – mówi. „Nasz bufet ma jednak znacznie więcej zalet! Ryby, które serwujemy pochodzą prosto z najlepszych targów rybnych we Francji. Korzystamy z sezonowości niektórych dodatków do klasycznych dań – ostrygi serwujemy głównie zimą, kiedy są najlepsze, szparagi i lekką kuchnię włoską – wiosną, kiedy można korzystać z obfitości delikatnych nowalijek. Zimą proponujemy bardziej pikantne potrawy tajskie, meksykańskie, a także grzyby i dziczyznę – dodaje.
Co miesiąc restauracja Milk&Co hotelu Radisson Blu w Krakowie oferuje najlepsze dodatki zaczerpnięte z różnych kuchni świata. Jednak w marcu Piotr Pabisiak oferuje klasyczny bufet Surf&Turf – w najlepszym wydaniu. Warto rozsmakować się w daniach przez niego przyrządzanych.
Oto co proponuje w ramach bufetu:

Marynowany pstrąg w koprze włoskim
Dorsz w papryce i sosie pomidorowym
Piramida z krewetek z sosem aioli
Sardynki zawijane w pieczona paprykę
Terina z ryb słonowodnych z sosem słodko kwaśnym
Antipasti z owoców morza
Sałatka z brokuł i paluszków krabowych
Sałatka z halibuta w koszyczku z wontona
Rzymska sałata, pieczony kurczak, sos cezar
Półmisek antipasti: rukola, karczochy, papryczki nadziewane serem, brasola, suszone pomidory
Sałatka z selera naciowego
Zupa galangalowa z pieczarkami i kurczakiem
Zupa szpinakowa
Pieczone buraczki z cukrem brązowym
Smażone warzywa w sosie ostrygowym
Ryz z groszkiem zielonym
Ziemniaki smażone ze szczypiorkiem
Filet indyka, antrykot wołowy, filet kurczaka
Ryby I owoce morza - według dostępności na targu rybnym
Świeżo krojone owoce
Truskawki w czekoladzie
Mus czekoladowy
Tarta z owocami
Ciastko czekoladowe

INFORMACJA PRASOWA

Notatki prasowe

Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres: [email protected]

Mogą Cię zainteresować

Hotel 5-gwiazdkowy w Warszawie - Hotel Warszawa z nowoczesnymi salami konferencyjnymi!
Hotel 5-gwiazdkowy w Warszawie - Hotel Warszawa z nowoczesnymi salami konferencyjnymi!

Hotel Warszawa to miejsce, które łączy w sobie bogatą historię z nowoczesnym luksusem. Dzięki starannie przemyślanej ofercie konferencyjnej, wysokiej klasy zapleczu gastronomicznemu oraz komfortowym warunkom zakwaterowania, jest idealnym wyborem dla organizatorów wydarzeń.

Hotel 5-gwiazdkowy w Sopocie - Hotel Testa Sopot z nowoczesnymi salami konferencyjnymi
Hotel 5-gwiazdkowy w Sopocie - Hotel Testa Sopot z nowoczesnymi salami konferencyjnymi

Luksusowy Hotel Testa w Sopocie oferuje idealne warunki do organizacji konferencji i spotkań biznesowych, łącząc nowoczesne wnętrza, znakomitą kuchnię, oraz rozbudowaną strefę Wellness & SPA, zaledwie 55 kroków od pięknej plaży.

Hotel 5-gwiazdkowy w Szklarskiej Porębie - poznaj idealne miejsce na konferencje, czyli Platinum Mountain Hotel & SPA!
Hotel 5-gwiazdkowy w Szklarskiej Porębie - poznaj idealne miejsce na konferencje, czyli Platinum Mountain Hotel & SPA!

Odkryj Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie - luksusowy kompleks z nowoczesnym centrum konferencyjnym, strefą wellness oraz trzema restauracjami a' la carte. Idealne miejsce na konferencje, szkolenia i relaksujące wyjazdy biznesowe w otoczeniu Karkonoszy i Gór Izerskich.

Hotel 5-gwiazdkowy w województwie mazowieckim - Manor House SPA z eleganckimi salami konferencyjnymi
Hotel 5-gwiazdkowy w województwie mazowieckim - Manor House SPA z eleganckimi salami konferencyjnymi

Manor House SPA to miejsce, gdzie każdy detal jest starannie przemyślany, aby zapewnić gościom niezapomniane doświadczenia. Dzięki szerokiej ofercie rekreacyjno-zdrowotnej, nowoczesnemu zapleczu konferencyjnemu oraz luksusowym warunkom noclegowym, jest to idealne miejsce na organizację konferencji, szkoleń, spotkań biznesowych czy eventów firmowych.

W październiku powraca Konferencja Event Biznes — „Nowe Horyzonty”
W październiku powraca Konferencja Event Biznes — „Nowe Horyzonty”

Po dłuższej przerwie spowodowanej pandemią w nowej formie powraca Konferencja Event Biznes, która w tym roku odbędzie się pod nazwą „Nowe Horyzonty” w Warszawie 28 października!

Archiwum

Agata
Event Concierge

Szukasz obiektu na wydarzenie?

Pomożemy bezpłatnie znaleźć idealne miejsce :) Napisz na [email protected] lub skorzystaj z formularza.

Chcę wysłać formularz