Najlepiej ocenionym daniem podczas festiwalu poszczycić się może poznańska Villa Magnolia. Rozciągnięta polędwica wołowa z czosnkiem, rozmarynem i grzybami zyskała uznanie konsumentów. Przepis należy do Jamiego Oliviera.Villa Magnolia znajduje się w centrum Parku Wilsona. Restauracja serwuje dania kuchni włoskiej i polskiej, specjalizuje się w organizowaniu bankietów, wesel, imprez biznesowych i okolicznościowych do 400 osób. Dodatkowo latem przy lokalu funkcjonuje ogródek na 150 miejsc.
Villa Magnolia to nie jedyna restauracja doceniona podczas I Festiwalu Smaków Włoskich (21-23 października). Za „Najsmaczniejsze danie kuchni włoskiej 2010” jurorzy uznali ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem serwowane w Cafe Bordo Ristorante. Autorem zwycięskiego przepisu jest Pasquale Alvino.
To pierwszy tego typu festiwal odbywający się w Poznaniu, jednak cieszył się ogromną popularnością. W konkursie brało udział osiem poznańskich włoskich restauracji, w których można było spróbować spróbować włoskich dań w promocyjnej cenie 10 złotych. Konkursowe dania i restauracje oceniane były w czterech kategoriach: aranżacja dania na talerzu, smak, atmosfera w lokalu oraz jakość obsługi.
Źródło:
horeca.pl
Notatki prasowe
Notatki prasowe oraz informacje o wydarzeniach branżowych prosimy przesyłać na adres:
[email protected]